En stor och viktig del av friluftslivet är måltiderna. En mätt mage ger en glad paddlare och en bra upplevelse. Dessutom erbjuder måltiderna en social samvaro. Generellt behöver vi ladda kroppen med kolhydrater för att ge musklerna bränsle under längre ansträngning. Vid tillfälliga svackor kan snabba kolhydrater som frukt, nötter, russin hjälpa till och ge lite extra, snabb energi för att återfå livskraften och leendet. Nedan har vi sammanställt lite tips och förslag till måltider och vad man ska tänka på.
Packlista/inköpslista
Vatten 2,5 liter/dag för vätsketillförsels och matlagning
Frukost
Havregrynsgröt – toppa gärna med lite linfrö och solroskärnor
Müsli & Yogurt/Soygurt eller havremjölk/kokosmjölk som klarar sig bättre än vanliga mjölkprodukter. Öppna och gör slut på en förpackning åt gången, så håller det bäst.
Frukt
Bröd – gärna fullkorn och/eller knäckebröd
Frys ett paket juice, så har du både frysklamp och svalkande dryck med vitaminer
Smör – gärna lokalproducerat syrat smör från Greby Mejeri som fungerar bättre i värme än traditionellt smör eller varför inte jordnötssmör
Olja – gör som fransmännen, häll ut en skvätt olja på en liten tallrik och doppa ditt bröd. Lite flingsalt till gör det extra festligt
Ägg – kokt, stekt eller omelett (kan även koka ägg och spara till lunch)
Pålägg: Grönsaker, hård ost, salami, mjukost i tub, Tartex, kaviar, makrill i tomatsås, hummus etc
Engelsk frukost – bönor i tomatsås, bacon, ägg och toast som du steker i pannan
Varm dryck – te, citronvatten, kaffe, choklad, honungsvatten.
Ps.
Värm varmvatten till en termos för mellanmål eller fika.
Blanda lite nötter, russin, annan torkad frukt, mörk choklad – snabba kolhydrater som kan förvaras lättåtkomligt under paddlingen.
Lunch
Man kan med fördel förbereda lunch vid frukost och förvara den varm i termos. Om man inte vill laga lunchen vid frukost kan man med fördel koka extra vatten till termosen så går lunchen snabbare.
Bananpannkaka (2 bananer, 4 ägg, 1 krm salt, 1 tsk vaniljpulver)
Soppa (buljong och grönsaker, linser eller pulver) + bröd
Nudlar
Kokta ägg från frukosten
Rökt makrill eller musslor
Varma koppen från Blå band
Sill & knäckebröd
Rökt makrill & potatissallad
Pasta/ quinoa/ couscous eller något annat av dina favoritgryn och blanda till en sallad.
Ps. Värm en termos med varmvatten till mellanmål eller fika. Vid kallt väder är det även gott med lite varm saft som ger lite extra energi.
Middag
Använd gärna tallriksmodellen som består av tre delar:
Den första och största delen består av grönsaker och rotfrukter. Tomater (färska eller torkade) morötter, lök, vitlök, champinjoner (burk eller torkade) och oliver
Den andra delen är potatis, pasta, nudlar , bröd, eller gryn som ris, bulgur, quinoa, couscous, mathavre och matkorn.
Den minsta delen är avsedd för kött, fisk, ägg eller baljväxter som bönor, linser och ärter.
Första dagen färsk fisk, andra dagen lättrökt mat och tredje dagen hårdrökt mat därefter konserver och torkat. Stek och bryn i olivolja. Den härsknar inte i värme och är rik på fira fettsyror. Buljongtärning, tomatpuré, salt & peppar och andra favoriter från kryddskåpet.
Halloumi kan ersätta tex kyckling och är god med pesto och grönsaker till såväl pasta som ris.
Varmkorv lika god grillad som kokt
Pasta med tonfiskröra (majonäs, tonfisk, finhackad lök och citron)
Pasta med oliver, feta ost och tomater
Pasta pesto
Ingela brukar göra några olika salladsdressingar i förväg och packa ner, så får man enkelt olika smaksensationer och behöver inte ha med hela kryddskåpet.
Efterrätt
Grillad banan med choklad i sockertång/folie
Marshmallows med mariekex och nobless
Stekta äpplen med kanel och socker
Snacks
Ölkorv
Oliver
Inlagda kronärtskockor
Salta kex
Musli/powerbars
Nötter och torkad frukt
Banan, äpple
Morot
Mörk choklad
Färdigrätter
Om man inte vill torka maten själv finns en uppsjö av färdig torkade rätter som man endast tillför vatten för att tillaga eller våtkonserver som endast behöver värmas. Under tider av brandförbud är den sistnämnda våtkonserven att föredra då den enkelt kan värmas med värmepåse. Vi har både frystorkad mat och mjukkonserver från Blå band och OutMeals till försäljning. Under värmeböljan 2018 blev det även poppis med kallkaffe.
Varm mat utan eld och varmt vatten
Här finner ni mer inspiration till friluftsmat vid eldningsförbud och nedan ser du hur det fungerar med våtkonserv och värmepåse.